Monday, May 10, 2010

Satu Senyuman..

Bismillah..

"Ukhti, apa yang enti rasa waktu liqo' subuh tadi?"

"Biasa je.. Kenapa ukht?"

"Tak de la, ana rasa macam tak best. Semua buat riak yang tak best.. Supposedly, bila kita dapat jumpa paling kurang seminggu sekali time liqo' tu, nak juga rasa macam bersemangat, seronok, gembira, rindu... Tapi kalau masing-masing buat muka seposen, moyok je..ana pun jadi tak semangat nak datang.."

"Tak pe la ukht, mungkin mereka penat sangat atau mengantuk atau ada masalah yang perlu difikirkan..Bersangka baik lah.."

................................................................

Dalam buku 'Ringkasan Riyadhus Solihin' susunan oleh Imam Nawawi dan diringkaskan oleh Syaikh Yusuf al-Nabhani terbitan Telaga Biru. Sdn. Bhd cetakan pertama Mac 2010 di bawah bab ke 16 - Hak-hak Kaum Muslim dan Hal-hal yang Berkaitan dengannya..

Muslim meriwayatkan daripada Abu Zar ra, beliau berkata bahawa Rasulullah saw pernah bersabda kepadaku:

Maksudnya:"Janganlah sekali-kali engkau meremehkan kebaikan, walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah yang ceria." (Riwayat Muslim no. 2626)

Rasulullah saw adalah orang yang sentiasa menampakkan wajah yang berseri-seri dengan senyuman setiap kali bertemu dengan seseorang.

Wajah yang ceria dan dihiasi dengan senyuman tulusnya amat menyenangkan orang sekeliling. Senyuman wujud hasil dari akhlak dan sikap seseorang. Ia juga merupakan ungkapan perasaan setiap kali menghadapi keadaan yang lucu dan merupakan terapi mengurangkan kepenatan berfikir dan bekerja.

Rasulullah saw bersabda:
"Janganlah terlalu membebankan jiwamu dengan segala kesungguhan hati. Hiburlah dirimu dengan perkara yang ringan dan lucu, kerana bila hati terus dipaksa dengan memikul bebanan yang berat, maka ia akan menjadi buta." (HR. Abu Daud)

Senyuman merupakan cermin daripada kelapangan hati dan kesucian jiwa. Senyuman dapat mencipta suasana damai, bersahabat, ramah dan menyenangkan.

Rasulullah saw sentiasa tersenyum dengan penuh gembira setiap kali menyambut orang baru datan ke majlis baginda sebagaimana yang baginda lakukan ketika menyambut kedatangan Amr bin Yasir. Dengan senyuman, baginda berkata kepada Amr:

"Selamat datang wahai orang yang baik dan tetap akan baik." (HR At-Tirmizi)

Bagaimana pula situasi kita?

Tepuk dada, tanya iman..

Kita sedar, semua orang mempunyai masalah dan kekusutan, namun andai kita dapat bermanis muka bila berjumpa sesama sahabat, pastinya ia suatu sumbangan yang tiada nilai kerana kita melakukan satu sedekah dalam mujahadah melawan belenggu fikiran diri sendiri..

Teringat pula dalam buku Engkau Memang Cantik! Tak perlu memakai kosmetik untuk kelihatan cantik, memadai dengan hanya berbekalkan senyuman yang ikhlas tatkala bertemu akhwat (khusus akhwat saja...kalau ikhwah lain pula ceritanya)

Baginda pernah bersabda:

"Sesungguhnya keramahan itu mengindahkan sesuatu dan apabila dicabut, akan menjadikan nampak buruk." (HR. Imam Muslim)

Senyuman Fatimah yang comel buatkan hati amah ceria..

2 comments:

 1. Setuju!!!
  setuju sekali ukhti!!!

  Takbir Allahu Akbar!!

  semanis senyuman ana hadiahkan buat nt... =)

  ReplyDelete
 2. Jazakillah atas senyuman maya mu itu ukhti.. =))

  ReplyDelete