Sunday, November 14, 2010

Mencipta Memori Terindah Bersama Akhwat..


"Demi Tuhan yang diriku berada di tangan-Nya, kamu tidak akan boleh masuk ke dalam syurga sehingga kamu beriman; dan kamu tidak beriman sehingga kamu saling mencintai. Mahukah aku tunjukkan suatu amalan yang jika kamu mengerjakannya, nescaya kamu akan saling mencintai? Iaitu sebarkanlah salam di antara kamu."
(H.Riwayat Muslim no.54)

"Ukht, ada akhwat lain yang tahu enti buat IC harini?"

"Entah la..rasanya ada bagitahu tapi time ramai-ramai la.. Kenapa?"

"Tak de la..tadi ada akhwat tanya kita pegi mana.. Pastu ana cerita la kita makan berdua tengah hari tadi sememtara nak buat IC.."

"Jadi..?"

"Akhwat kata..'Huyyoo..makan berdua sama-sama..keluar berdua sama-sama..'.."

"Apa masalahnya.. ? Kan lesen ana pun hilang.. Enti la yang kena bawa ana..Apa yang peliknya? Mesti la berdua dengan enti, lagipun kita naik motor je kan..?"

"Tak de la..sebab kita berdua je kot..macam kekasih pulak"

"Akhwat..akhwat... Tak pe la..sekarang boleh la ana selalu berdua dengan enti.. nanti belum tentu boleh sekerap ini.."

__________________________________________

Itu la namanya ukhwah.. Ta'aruf, Tafahum, Ta'awun & Takaful.. Bila ditimpa musibah, yang lain segera membantu.. Since di tarbiyah, ana bersyukur dapat mengenal sesosok tubuh bernama 'akhwat'.. Sebuah ciptaan Allah yang sungguh unik.. Tak sama memori ana bersama rakan sekolah rendah, rakan sekolah menengah, rakan di Matrikulasi hatta rakan sekuliah di Universiti..

Penah akhwat UTM di label sebagai akhwat yang syadid.. Ye ke?? Kena betulkan statement tu balik.. Mungkin akhwat sangat-sangat menjaga diri dan hati dari segala hal..

Cuba kita fikir dan renungkan..Pernah tak terlintas dalam hati & fikiran.."Letihnya layan karenah akhwat.."..?? Astaghfirullah..mungkin sang syaitan sedang berpesta meriah mencucuk-cucuk hati agar rasa cinta & kasih sayang orang beriman sesama mereka luntur.. Kata mahu jadi orang beriman..Nah..sekarang untuk berlapang dada pun susah apatah lagi impikan ukhwah sebagaimana sahabat sahabiah..

Banyak sangat memori terindah bersama akhwat sepanjang ditarbiyah pernah terlakar dalam ingatan ini.. Sehingga rumah akhwat dapat kami miliki..HADIM..(Hadiqatul Iman - Taman Iman)..

Pernah akhwat berkata..

"Sekarang la nak cipta banyak kenangan manis bersama akhwat..sementara masih bujang.. nanti mungkin kena bahagi-bahagi.."

Semoga masa yang ada..sementara HADIM masih wujud.. kita sama-sama dapat mencipta memori terindah yang bisa membasahkan hati dan ingatan ketika usia senja*..

*entah kenapa mood sedih je ni..

"Ya Allah jadikanlah hamba-Mu ini dicintai pada hati orang yang beriman dan jadikanlah mereka menyintai orang yang beriman."
(H.Riwayat Muslim no.2491)

2 comments:

  1. haha bagus2..harap bertahan la layan kerenah ana nhe.haha sementara ana masih bujang leh la nakal2..wee ~

    ReplyDelete