Thursday, January 13, 2011

Masa itu semakin dekat..

Bismillahirrahmanirrahim..

Daripada Anas ra berkata, Rasulullah saw bersabda;

“Tidak akan terjadi qiamat hinggalah masa menjadi singkat, masa setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api.”

(HR Tirmizi)


Perkongsian bualan seorang akhwat kepadaku..


“Tak sangkakan ukht, kita dah tempoh jalan tarbiyah ni sampai saat ini.. Kalau diingat kembali detik-detik suka duka, pahit getir yang dah kita lalui hingga Alhamdulillah Allah masih kekalkan kita di atas jalan tarbiyah, di atas jalan dakwah ini..ish..bukan mudah..


Daripada terikut gi taklim, pastu tetiba masuk halaqah, pastu jadi murobbiyah, pastu dapat amanah tuk pegang jawatan dalam medan dakwah dan seterusnya hingga sekarang..


Sedar tak sedar dah berapa tahun dah rupanya..cepat benar masa berlalu..Tapi usia tarbiyah bukanlah menentu segala-galanya. Kematangan dalam menghadapi sesuatu masalah dalam hidup mahupun dalam dakwah bergantung pada kefahaman diri sendiri.


Ada yang dah lama ditarbiyah namun tahap kefahamannya masih seperti ditahap seperti baru disentuh tarbiyah. Namun ada juga yang cepat matang dari segi gerak kerjanya dalam dakwah mahupun dalam kehidupan. Semuanya atas kehendak Allah Ta’ala dan pastinya bertitik tolak daripada kesungguhan dan keinginannya untuk terus memajukan diri."


Ketika membelek-belek risalah-risalah terjumpa pula sebuah hadith tentang ilmu agama akan beransur-ansur hilang.


Daripada Abdullah bin Amr bin ‘ash ra berkata:

Aku mendengar Rasulullah saw bersabda, “Bahawasanya Allah tidak akan mencabut (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) manusia. Tetapi Allah swt menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim ulama. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama, orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka. Maka apabila , pemimpin yang jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Mereka akan sesat dan menyesatkan orang lain.”

(HR. Muslim)


Setelah masa akan disingkatkan, Allah akan menguji kita dengan kematian sumber rujukan (alim ulama). Na’uzubillahi min zalik..Moga kita tidak berada pada saat dan ketika dunia dilanda fitnah besar.. Kemungkaran melata, yang memimpin menyesatkan pimpinannya..


“…dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa.” (25:74)


Seperti kata ex-murobbiyah tercintaku,


“Bacalah buku, ukhti..Banyakkan membaca buku..Terutamanya buku sirah. Kita meneruskan hidup ini dengan melihat sirah-sirah Rasulullah dan sahabat sahabiah terdahulu. Dalam meniti usia tarbiyah dan jalan dakwah ini, harus membekalkan diri dengan ilmu. Tanpa ilmu kita akan binasa.”


Jadi, jom kita marathon membaca lebih banyak buku supaya tsaqafah kita meningkat. Antara salah satu ciri-ciri keperibadian muslim bukankah luas pengetahuannya..?


Memetik kepada satu kata-kata:


Waktu terkadang dirasakan cepat bagi yang gundah gulana dan dirasakan pendek bagi yang sedang menikmati kesenangan..


Sementara masih ada waktu yang Allah sisakan buat kita di dunia ini, moga dapat kita manfaat dengan baik kerana kelak kita akan ditanya dengan apa masa kita dihabiskan..? Dengan blogwalking kah? Dengan facebooking kah? Dengan chatting YM @ Gtalk kah? Dengan menonton video di Youtube kah? Astaghfirullah.. Peringatan keras buat diri sendiri yang selalu leka.. Astaghfirullahal ‘azim.. Astaghfirullahal ‘azim.. Astaghfirullahal ‘azim.. Betulkan niat kembali..


Masa itu semakin mendekat dengan kematian dan hari kiamat..

No comments:

Post a Comment