Tuesday, July 14, 2009

Ku Mencari Tangisan Itu..

Bismillahirrahmanirrahim..

Saban hari, masa terus berlalu, usia kian meningkat, tanggunjawab kian berat, dan kematian semakin dekat.. Mungkin kerana "perasan sibuk" yang selalu menghambat diri menyebabkan ruangan maya ini sepi daripada lontaran idea-idea dan nasihat serta mungkin sedikit peringatan khususnya
kepada penulis entri ini..

Jika dikenang kembali detik-detik ketika satu AMANAH yang di beri pada penulis ini sedikit masa lalu, mengimbau akan perasaan keterpaksaan dan berkira-kira: "Adakah aku mampu menggalas amanah ini?"..dan ketika itu, perasaan yang ku benci datang cuba membolak-balikkan hati.. Astagfirullah..Astagfirullah hal 'azim..

Dan ketika itu, penulis cuba mencari kekuatan dari segenap sisi.. Murobbiyah yang tercinta memberi satu pesanan ringkas.. tut..tut..

1 message received

"..Buka surah (47:7) dan surah (2:216), (49:15)..renungkan dan fikir sejenak..kenape enti yang Allah takdirkan untuk menggalas amanah ini? Bukan orang lain? Siapa yang jamin enti stil lagi bernyawa after final exam untuk pikul amanah Allah? Fikirlah elok-elok enti, akhwat yang ana sayang..Allah bagi kita akal untuk berfikir..uruskan masa dengan baik..K..jangan jadikan pelajaran 1 masalah, tapi yang penting kite sama-sama fikir untuk buatkan dakwah dan study berjalan bersama..Afwan if silap kata, ana mohon ampun pada Allah, moga msg yang ana bagi bukan mengikut emosi..tapi dari hati yang cinta dan sayang pada enti.."

Terima kasih wahai ukhti, amanah yang ana rasakan berat & tak mampu kini sebenarnya adalah ruang yang terbaik untuk ana lepaskan kelelahan pada dunia..Inilah ladang ana yang harus ana kerjakan & tempat untuk ana bersungguh-sungguh bercucuk tanam kerana ana mengharapkan hasil tuaian yang menguntungkan di hari yang tiada siapa boleh bantu ana selain tuaian yang ana laburkan.

Penulis benar-benar sukakan satu kalimah yang ia perolehi daripada sebuah video aktivis dakwah dari Indonesia, mungkin ia tidak sama tetapi penulis jelas akan maksudnya.: "Betapa ramai orang yang berada di jalan dakwah, tetapi berapa ramai yang mencintai jalan dakwah ini."

Pernah penulis ditanyakan satu soalan yang mana soalan itu pernah berlegar di ruang fikirannya.

"Seorang akhwat pernah cerita pada ana, dia rindukan saat-saat sebelum ditarbiyah kerana ketika dia melakukan Qiam mahupun dalam solat, dia mudah untuk menangis..tetapi bila dia telah berada di jalan tarbiyah, itu adalah perkara yang susah untuk dia lakukan..Pada pandangan enti, kenapa ya jadi begitu..?"

Penulis bukanlah seorang yang pandai tetapi sekadar memberi masukan & respon pada soalan yang diajukan.

"Mungkin ia perlu betulkan niat. Kalau kita refleksi diri sebelum ditarbiyah, mungkin ia merasakan ia selalu melakukan maksiat. Tetapi apabila dia ditarbiyah, mungkin dia merasakan dia telah banyak melakukan kerja-kerja dakwah, dia telah banyak menolong agama Allah maka mungkin dia kurang merasakan dia tidak banyak berbuat dosa..Maka dia tidak dapat mencari sisi-sisi yang boleh merendahkan dirinya supaya rasa nikmat tahajud itu lebih terasa kerana setiap hari dia melakukan kerja-kerja dakwah." -telah di'edit'-

Penulis juga pernah mengalami apa yang akhwat itu alami. Kerana itu, ujian bagi satiap manusia adalah berlainan mengikut kefahamannya tentang Islam. Seorang aktivis & ulama diuji dengan persaan ujub. Perasaan bahawa ia telah banyak berjasa pada umat.. Astagfirullah..Astagfirullah hal 'azim.. Moga kita dijauhkan daripada penyakit ini..


Moga Allah terus membantu ikhwah wal akhwat dalam kerja-kerja dakwah.. Semoga kita sama-sama meluruskan niat, hanya kerana Allah semata..Lillahi Ta'ala..

No comments:

Post a Comment