Friday, January 8, 2010

Dengar ini satu cerita..

Bismillahirrahmanirrahim..

Suatu petang di dalam pejabat sebuah pusat tuisyen di bandar negeri paling selatan, dua orang akhwat sedang menyiapkan modul untuk sebuah pusat tuisyen yang menjadi sumber rezeki bagi keduanya.

Sambil memotong kertas-kertas untuk menyiapkan modul, masing-masing cuba mengisi masa-masa terapung itu untuk sama-sama memberi tazkirah. Al-maklumlah, bukan lagi tinggal di UTM, terasa isolated bila tinggal di luar kampus kerana jarang bertemu dengan akhwat-akhwat. Kalau tak, keluar dari bilik nampak muka akhwat, basuh baju jumpa akhwat, riadah dengan akhwat, solat jemaah di masjid nampak akhwat, makan setalam pun dengan akhwat dan macam-macam lagi.

Baru-baru ini, baru sahaja selesai satu program yang amat penting bagi medan Johor. Selepas habis sahaja post-mortem program, seorang akhwat seakan sebak atas segala hikmah yang terkandung disebalik program ini. Apa yang ia rasa dan lihat adalah perasaan ukhwah yang semakin longgar. Adakah ia disebabkan maksiat yang dilakukan atau iman yang sering merudum ketika cuba untuk mengaplikasikan sebuah kehidupan baru yang amat berbeza dengan kehidupan di kampus.


Setibanya di rumah, dua orang akhwat ini saling memuhasabah diri. Ada satu pertanyaan bermain dalam kotak fikiran mereka..

"Mengapa kita rasa ada jurang antara kita dan akhwat lain?"

Hampir saja air mata ini mengalir mengenangkan keadaan ini.. Tiba-tiba seorang akhwat ini berkata,

"Tahu tak apa yang ana rasa ketika ini? Ana rasa macam nak jerit je kat akhwat di sana.." UKHTI...TOLONG ANA....!!!" "

"Ana taknak perasaan isolated, dingin dan kering ini sentiasa ada. Ana rindukan ukhwah kita ketika sama-sama berada di kampus dahulu."

"Ana tak mahu kerana status sosial kita yang telah berbeza dan kekangan waktu, semakin meluaskan jurang ini.."


Balas seorang akhwat ini pula,

"Ukhti, mungkin ini salah satu tarbiyah Allah pada kita."

"Ana sendiri jelous lihat ukhwah akhwat kita bertambah baik. Tapi ana sedih kerana ana tak dapat rasakan perasaan tu. Ana masih merasakan ada gap antara ana dan mereka."

"Tapi ukht, kita sepatutnya kena lebih kerap ziarah akhwat di kampus. Banyakkan sharing dengan mereka. Ceritakan masalah kita di sini. Mungkin mereka tak tahu apa masalah kita.."

Di akhir perbualan, apa yang dapat disimpulkan oleh dua orang akhwat ini adalah perlu mengaplikasikan ciri-ciri ukhwah: "TAFAHUM & sentiasa sharing dengan akhwat"

2 comments:

  1. Artikel yang sangat menyentuh hati... Walaupun kita jarang berjumpa tetapi hati-hati kita tetap bersama... Yakinlah...

    ReplyDelete
  2. hm...ana pernah merasainya selepas grad dahulu..mulanya sangat tension tapi bila difikir2 semula inilah medan baru untuk kita aplikasi apa yang kita sering tuturkan dahulu ketika mengisi iaitu 'KEIKHLASAN' dan 'TARBIYAH DZATIYAH'. Selagi hati tidak menerima hakikat selagi itu hati tidak tenteram. Semoga kita sama-sama ikhlas dalam setiap nafas...

    ReplyDelete