Saturday, March 20, 2010

Engkau Memang Cantik Ukhti..“Ukhti, enti beli berapa buku?”


“Ana beli 2 buah je.”


“Ok, nanti kita tukar-tukar ea.. Hmm..enti beli buku tentang apa?”


“Hehehe..buku ni. Engkau Memang Cantik.”


“Aik!? Buku motivasi ke? Kenapa beli buku ni? Enti tak yakin dengan diri sendiri ke?”


"Tak lak..Hehehe.."


……………………………………………………..


Kesempatan berjaulah ke Bangi digunakan dengan sepenuhnya oleh penulis dan seorang akhwatnya. Asbab sudah lama tidak berkunjung ke kedai buku Fajar Ilmu Baru yang terletak berhampiran Masjid India, ketika sampai di sana, 2 orang akhwat ini seakan rambang mata melihat koleksi buku yang pelbagai. Sudut pertama sekali yang mereka pergi pastinya sudut buku dakwah dan haraki.


Setelah 1 jam lebih berlegar-legar disegenap ruang sudut kedai tersebut, akhirnya mereka masing-masing memilih 2 buah buku sebagi ole-ole bermakna untuk menambah tsaqafah. Mahu saja beli lebih daripada dua namun, ongkosnya ngak cukup...


Salah satu buku yang dibeli adalah “Engkau Memang Cantik – Kerana Kamu Tidak Pernah Tahu Betapa Cantiknya Dirimu.” Karya tulisan Burhan Sodiq.


Pada mulanya agak melucukan dan dipandang sepele pabila melihat buku itu, namun apabila di baca, banyak benar input yang diperoleh.


Sedikit perkongsian daripada buku ini untuk tatapan wanita di luar sana khususnya buat wanita bergelar seorang AKHWAT.


.........................................


Dikisahkan seorang ikhwah yang baru menikahi seorang akhwat, ternyata banyak perkara yang membuatnya terkejut. Antaranya berkaitan tata rias (kosmetik).


Selesai diijab kabul, ia pun masuk ke kamar. Dilihatnya sekeliling. Hanya ada beberapa barang sahaja. Dilihatnya di atas meja solek. Hairan.. tiada satu alat solek pun berada di atas almari tersebut. Hatta bedak talkum. Barulah ia tahu bahawa isterinya sangat zuhud dalam berhias. Bimbang tabaruj...


............................................


Itu adalah salah satu kejadian yang biasa berlaku. Seperti biasa apabila ketemu dengan sesosok akhwat muslimah yang berudung labuh, mantap dakwahnya, dan sesuai dengan syar’i namun mempunyai masalah dengan penampilan.


SOLEHAH TAPI TAK INDAH.


Terngiang-ngiang di cuping telinga tatkala murobbiyah tercinta berkata tentang akhwat yang mempunyai akhlak yang baik, dakwah yang mantap, kudus, solehah namun tak indah. Kerana apa? Kerana tidak kemas, selekeh, baju dan tudung yang berkedut, kusut masai...


“Ish, enti ni pakai berlebihan la. Tabaruj nanti.”


... Tidak ukhti. Islam itu indah dan Allah sukakan keindahan..


Seharusnya sosok akhwat apatah lagi seorang da’iah yang mengajak orang kepada Allah siang dan malam, memiliki peribadi dan sosok persis seorang bidadari. Bukan bermaksud memakai bedak cap cina opera setebal 2 inci atau memakai pakaian yang bergemerlapan atau memakai wangian yang bisa melumpuhkan deria bau orang yang menghidunya, tapi berhiaslah dengan bersederhana, mengikut syariat dan menyebabkan mad’u bisa untuk tsiqah dengan apa yang didakwahi.


Mungkin ada yang pernah berkata,.


“Alah, ana pakai sandal RM7 yang jual kat pasar malam, genap 3 tahun pun dah ok pe.. tak payah beli mahal-mahal. Membazir..”


“Ana rasa tak de la pelik kalau pakai jubah warna brown dengan tudung warna hijau.”


Ish, ukhti.. itu bukan taknak menarik perhatian orang tapi lagi menyebabkan orang pandang aneh. Jika kita mempunyai keinginan yang sangat tinggi pada mad’u yang didakwahi untuk mengikuti taklim, apalah salahnya begitu juga keinginan kita untuk tampak indah pada pandangan mereka (sekali lagi dengan mengikut syariat). Boleh saja jika mahu memakai sandal RM7 selagi mana ia masih elok, tidak berlubang di tumit mahupun berlumut , tapi adalah baik jika tampak kemas dan indah.


Pernah penulis terbaca dalam satu forum berkaitan da’i dan penampilan. Sangat terkesan kata-kata salah seorang forumer. Lebih kurang macam ni la katanya,


“Tak salah nak pakai pakaian mahal-mahal mahupun murah. Tapi perlu bersih dan kemas. Takkanlah waktu kita datang ziarah ke rumah anak halaqah, jumpa famili dia dengan pakai pakaian yang selekeh, nanti apa pandangan mak ayah dia? ‘Orang macam ni yang nak dakwah anak aku?’”


Berlebihan dalam berdandan, menggunakan bedak hingga sekian sentimeter tebalnya bukan tambah cantik malah tambah MENGERIKAN!!


......................................


Dikisahkan lagi sebuah kisah perjalanan menaiki kereta yang salah satu penumpangnya belum mandi. Wuih...bau kereta seolah-olah mahu menghujam mati oleh bau badan seorang ikhwan tersebut.


......................................


Mengapa kita bisa menyiksa orang yang berada disekeliling kita dengan bau yang bisa melumpuhkan deria bau orang lain? Mungkin agak kasar, tapi ia satu hakikat yang sering terjadi di sekeliling kita. Benar??

Muslimah yang taat dan patuh kepada syari’at yang telah Allah tetapkan, tidak seharusnya membiarkan dirinya tidak terawat.


Mungkin tidak perlu ke spa atau salon untuk merawat tubuh tapi ada cara yang lebih sederhana iaitu:


1. Gantilah tudung sehari sekali

Kalau boleh elakkan memakai tudung yang telah basah terkena peluh dan kemudian mengering. Peluh yang kering belum tentu tidak berbau malah boleh jadi baunya melebihi bau peluh yang asli.. Huish..


2. Ganti baju

Baju adalah pakaian yang paling utama untuk diganti supaya bau peluh yang terkena pada baju tersebut tidak tersebar ke seluruh dunia.. Tapi kalau masih bersih, tafaddali masykuro..


3. Pakai deodorant.

Banyak jenama deodorant yang telah ada dipasaran. Yang penting jangan beli barangan boikot. Daripada semurah-murah deodorant hingga semahal-mahalnya. Berkorban la ukhti..tak mengapa..asal demi kesejahteran umat..


4. Mandi

Ini lagi satu penyakit yang banyak menebar dikalangan orang termasuk golongan aktivis dakwah. Kerana sibuknya dia membuat taklim, halaqah, program, ziarah, liqo’ hingga tiada waktu untuk mandi. Kadang-kadang sengaja bertangguh-tangguh, katanya “baru lepas makan, nanti perut buncit.”, “Jap lagi, masih berpeluh ni. Nanti kena panau pulak kalau mandi time ni”. Agak kelakar juga bila mendengar alasannya.


......................................


Dikisahkan lagi dalam buku tersebut, seorang akhwat yang berjalan sendirian menuju ke satu tempat usai pulang dari kursus bahasa arab di masjid. Ketika itu, sudah lewat petang menjelang maghrib dan cuaca agak mendung kerana baru usai hujan berhenti. Sementara ia berjalan, datang dari arah berlawanan seorang ikhwah yang menuju ke masjid itu.


Sebagaimana biasa seorang akhwat itu biasanya jika terserempak dengan seorang ikhwah seolah-olah bertemu dengan seekor harimau yang siap menerkam. Akhirnya untuk menjaga pandangan ia menunduk-nunduk bak seorang puteri yang malu. Sehinggakan ia sangat berhati-hati hingga bahkan sengaja memilih jalan yang paling tepi. Akhirnya...”Byurrr...!!” akhwat itu terjelepok jatuh ke dalam lubang. Dengan rasa sakit ia meminta tolong. Orang pertama yang menolongnya kalau bukan siapa lagi, itulah sosok yang menakutkannya tadi...


......................................


Itu kisah yang diceritakan di dalam buku itu, namun pengajarannya mungkin sesetengah daripada kita terlepas pandang satu perkara. Kalau sama ikhwan yang berjanggut dan berketerampilan mengikut syar’i, seorang akhwat pasti sangat tegang, dingin, garang dan menjaga diri. Tapi kita sering terlupa itu semua apabila bertemu rakan sekelas, penjual air, penyewa kereta sewa, mungkin tak setegang bertemu ikhwan. Hmm..


Mungkin sebab hati-hati menjaga hati. Takut jatuh hati. Wallahua’lam.


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya..” (24:30-31)


Dedikasi khas buatmu ukhti..


Akhwat sejati bukanlah dilihat dari wajah yang manis dan menawan, tetapi dari kasih sayangnya karib kerabat dan orang yang di sekitarnya. Pantang baginya menjaja aurat dan mempamerkannya pada sesiapapun kecuali pada mahramnya. Dia yang sentiasa menguatkan iltizam manjaga kemuliaan diri, keluarga serta agamanya.


Akhwat sejati bukan dilihat dari suaranya yang lembut dan mempersona, tetapi dari lembut dan tegasnya tutur dalam mengatakan kebenaran. Dia yang sentiasa menjaga lisan dari ghibah dan namimah. Pantang baginya membuka aib saudaranya. Dia yang memahami dan merasakan benar bahawa Allah sentiasa mengawasi segala tidak-tanduknya.


Akhwat sejati bukanlah dilihat dari merdunya suara saat bertilawah al-Quran dan banyaknya hadiths yang dihafal, tetapi dari keteguhan dan istiqamahnya mengamalkan kandungan keduanya. Dia yang selalu mengajarkan pada yang belum memahaminya. Al-Quran dan As-Sunnah dijadikan sebagai suluh penerang serta tapak dalam menyulusuri lorong-lorong gelap hidupnya.


Akhwat sejati bukanlah dilihat dari tingginya jawatan yang disandang serta luasnya tsaqafah ataupunlincahnya ia bergerak dalam dakwah, tetapi tingginya ghirah (semangat) untuk menuntut ilmu dan mengamalkan syariat secara murni dan berkesinambungan. Ilmu yang bermanfaat adalah tongkat yang ia pegang.

Menjadi akhwat sejati, niscaya akan membuatkan para bidadari cemburu, menjadi dambaan bagi mereka para pemilik ruh dakwah dan jihadiyah, serta para hamba Allah yang tidak tertipu oleh gemerlapnya dunia yang sementara..


Aku mahu menjadi akhwat sejati yang persis Khadijah, Aisyah, Hafsah, Maimunah, Safiyah, Fatimah az-Zahra dan para sahabiyah radiallahu ‘anha ajma’in.6 comments:

 1. Jazakillah pada u.mujahidah88 & pedagang dibumi selatan..Just sharing..actually byk lagi nak kongsi tapi ini pun dah panjang..huhu

  ReplyDelete
 2. Salam,
  pengisian yang mantap,
  gaya penulisan yang memukau,
  teruskan penulisan enti,
  moga thabat dan istiqamah dalam perjuangan.

  ReplyDelete
 3. Segala puji hanya milik Allah.. Ana biasa2 sj. Moga dapat berbuat lebih amalnya daripada apa yang tertinta.. InsyaAllah..amiin

  ReplyDelete
 4. perkara sepele yang tidak sepele bagi orang lain. :)

  ReplyDelete